skip to content

Clubul Oamenilor de Afaceri
de Limba Germana din Transilvania de Nord

Deutschsprachiger Wirtschaftsclub Nordtransilvanien

Volker Scherer, Director General al IHK Pfalz: "Vrem să apropiem antreprenorii de o țară care oferă provocări mari, dar si multe oportunități."

8. März 2021

În 1998, când am întreprins prima călătorie de afaceri din Rheinland-Pfalz în România, mulți au mustăcit. Ce puteam, oare, să găsim într-o țară-etalon pentru corupție, case de copii posomorâte, câini vagabonzi si îndeosebi pentru un start extrem de accidentat după schimbarea regimului politic? După 20 de ani mai târziu, răspunsul rămâne acelasi ca si atunci: dorim să prezentăm antreprenorilor o țară care oferă provocări mari, dar si multe oportunități.

Interesul ridicat manifestat față de țară la acea vreme i-a surprins nu doar pe sceptici, ci si pe noi însine, astfel că am fondat rapid un centru de competență supraregional pentru România. De atunci, am efectuat 21 de călătorii de afaceri în toate părțile României, am asistat peste 900 de proiecte de investiții si am răspuns la aproximativ 11.000 de solicitări cu privire la destinația de investiții România. Mai presus de toate, aceste cifre indică un singur lucru: interesul pentru țară a fost imens si există în continuare. Iar ceea ce era indispensabil pe atunci este în continuare important. România oferă oportunități excelente însă numai cu o pregătire atentă, consiliere competentă, asistență de încredere la fața locului, personalul potrivit si o rețea locală funcțională.

În acest punct intervenim prin centrul de competență si ofertele noastre. Este deosebit de important pentru noi, în calitate de Cameră de Comerț si Industrie, să dispunem de o rețea funcțională, formată din parteneri competenți si de încredere. În rândul acestora se numără Camera de Comerț si Industrie Româno-Germană din Bucuresti, punctul nostru de contact pentru Landul Rheinland-Pfalz din Timisoara, numerosi furnizori de servicii si bineînțeles, nu în ultimul rând, cluburile de afaceri locale. Acestea din urmă oferă antreprenorilor interesați o combinație valoroasă între experiența practică, cunostințe si rețeaua locală. Prin urmare, mă bucur mult că am fost contactați de către doamna Negrea si domnul Thol, pe care îl cunosc de peste 20 de ani si care în calitate de vorbitor invitat si-a împărtăsit în repetate rânduri experiența cu alți antreprenori, la noi, în Ludwigshafen.

În plus față de prezentarea istoricului nostru, as dori să abordez pe scurt un subiect actual. Si ce ar putea fi mai de actualitate acum, decât subiectul Covid 19? Nu vă faceți griji, nu doresc să emit opinii de expert si nici să fac o evaluare a măsurilor guvernamentale. Doresc totusi să vă comunic modificările interesante intervenite în structura si frecvența solicitărilor primite în prezent la centrul nostru de competență. Desigur, aceasta constituie un element minuscul si deloc reprezentativ pentru imaginea de ansamblu, dar indică o posibilă tendință în ceea ce priveste România ca destinație de investiții.

Am primit solicitări cu privire la România si în ultimii ani, însă într-o măsură mult mai redusă decât în „perioada goanei după aur" de la începutul mileniului. Conținutul acestor solicitări adresa deseori modele de afaceri mai mult sau mai puțin fiabile privind detasarea sau plasarea forței de muncă în Germania. Uneori aveam impresia că există mai mulți intermediari decât lucrători eligibili.

Pandemia Corona relevă - cel puțin pentru noi - modificări în structura solicitărilor. Evident, multe companii folosesc în prezent capacitățile disponibilizate pentru a reanima revizuiri strategice si pentru a le aborda în mod concret. Inclusiv destinația de investiții România pare să beneficieze de acest trend. Numărul solicitărilor de investiții a crescut considerabil. Spectrul variază de la înființarea unităților de producție, la cele de vânzări sau servicii, până la relocarea din Asia în România a lanțurilor de aprovizionare existente. Ramurile de activitate si domeniile sunt la fel de diverse ca si motivele investițiilor. Spre exemplu, primim solicitări din industria de prelucrare, tehnologia informației, din domeniul digitalizării proceselor, de la companii de logistică, din agricultură si de la prestatori de servicii.

Modificări au apărut inclusiv cu privire la cumpărarea sau înstrăinarea companiilor existente. Se pare că există schimbări pe piață datorate Corona. În ambele direcții.

Totusi, în mod uimitor, un aspect pare să fi rămas de neschimbat de-a lungul deceniilor. Este uimitor cât de puțin se cunoaste despre România, un stat membru al UE. Există percepții gresite sau informații incorecte cu privire la chestiuni foarte centrale de care depinde un eventual angajament, cum ar fi diferențele între regiuni, între salarii, sau chestiuni generale legate de personal. Prin urmare, este surprinzător pentru unii că un inginer cu experiență din Bucuresti ar dori să câstige mai mult decât salariul minim legal.

În cazul multor dintre aceste întrebări, incertitudini si lacune, putem începe cu o cooperare si, împreună cu rețelele noastre deja existente, putem contribui la oferirea de asistență si transmiterea de experiență practică. Asteptăm cu nerăbdare acest lucru.
Volker Scherer, 25.02.


Zusammenarbeit mit der Wirtschaft der FSEGA »

« Editorial Ludger Thol

< News-Archiv