skip to content

Clubul Oamenilor de Afaceri
de Limba Germana din Transilvania de Nord

Deutschsprachiger Wirtschaftsclub Nordtransilvanien

Editorial Florin Sabou, noul Președinte al DWNT

17. Mai 2021

Dragi membri și prieteni ai DWNT,

Încep aceste rânduri prin a exprima faptul că mă simt onorat să particip în continuare la activitățile clubului, preluând locul lăsat liber de Ludger Thol după atâția ani în care noi, toți membrii, l-am identificat cu organizația noastră. În timpuri noi apar provocări noi și în toate aceste schimbări sper ca prin implicarea activă a membrilor să reușim împreună cu colegii din noua conducere aleasă de membrii DWNT, Sorana, Erika, Claudia, Daniel, Miguel și Iulia să continuăm evenimentele consacrate în ultimii ani, prin care organizația s-a evidențiat.

Trăim într-o țară unde schimbările cu impact major în economie au loc într-un ritm mult mai rapid comparativ cu Germania și în acest sens tematizarea lor și comunicarea între companii este mai mult decât necesară în cadrul unei organizații ca și DWNT.

Pe lângă acestea, în momentul actual impactul pandemiei a adus alte dificultăți, afectând puternic unele domenii sau dând șansa altora să se dezvolte. Ultimele semnale indică o anumită stabilizare în mai multe industrii care în pandemie au avut de suferit: o arată cifrele în Germania cât și în România.

După ultimele proiecții din mai 2021 expuse de Ministerul Economiei și Energiei din Germania, se prognozează o creștere economică în Germania de 3,5% pe anul în curs, aspect pozitiv după un an de recesiune 2020. Totuși, speranța de a atinge valorile de dinaintea pandemiei sunt prognozate doar în 2022, ceea ce înseamnă că acest an are un statut de revigorare fără să atingă turația cu care eram obișnuiți. În același timp, în Germania sunt prognozate și creșteri ale importurilor în anul 2021 cu 7,8% comparativ cu anul 2020, după ce în anul precedent ele scădeau cu 8,5%, ceea ce ar trebui să impacteze pozitiv sau cel puțin să stabilizeze relațiile comerciale între România și Germania, respectiv exporturile companiilor din România înspre Germania.

Prognozele mai pozitive se regăsesc în Asia sau în Statele Unite, unde pachetele de revigorare economică ar trebui sa își facă simțite efectele. La fel cum și la nivel de Uniune Europeană sunt speranțe și așteptări mari de investiții în economie prin programele anunțate, și în cazul României, prin programul PNRR care se află în curs de finalizare pentru a se trece la implementarea lui, ar trebui să apară noi șanse pentru antreprenori.

Capacitatea de adaptare sau de a reacționa în aceste multiple schimbări de care ne lovim și care se fac simțite în relațiile client-furnizor sau în interiorul organizațiilor în relația dintre angajatori și angajați, consumă energii suplimentare, provoacă nesiguranță și devin adevărate provocări în găsirea soluțiilor.

Rolul organizațiilor precum DWNT este de a uni și a aduce împreună mediul economic, în cazul nostru în special cel vorbitor de limba germană din Nordul Transilvaniei pentru a fi un sprijin în provocările pe care le întâlnim în activitatea noastră. În același timp trebuie să reușim incluziunea a cât mai multor domenii cu impact major asupra calității activităților din economie, mediul universitar, școlar, cultural și a altor organizații prezente în Cluj, respectiv a autorităților publice și a mediului politic.

Sper să reușim împreună cu membrii clubului să continuăm evenimentele principale cunoscute, Sommerfest, Herbstfest sau Neujahrsempfang și să reușim să păstrăm în ele o autenticitate germană la un nivel calitativ de care să fim cu toții mândri. În același timp, dorim ca pe viitor să atragem și alte companii din regiunea Transilvaniei, ca o platformă cu membrii serioși și de încredere și nu în ultimul rând să ne îmbogățim cu membri din diferite arii de competență reprezentativă pentru regiunea în care ne aflăm.

Împreună cu colegii din conducerea DWNT, față de care am un mare respect ca persoane și în ceea ce privește expertiza pe care o dețin în domeniile lor de activitate, doresc să generăm evenimente cu conținut de expertiză la cel mai înalt nivel, cel puțin în domenii cu impact major pentru dezvoltarea economică din Cluj și Transilvania. Îmi doresc să reușim să îmbinăm acestea cu atmosfera plăcută și prietenească clădită în atâția ani cu susținerea continuă a lui Ludger Thol.

Mulțumesc membrilor DWNT pentru încredere și mă bucur de viitoarele ocazii în care vom reuși să organizăm evenimentele consacrate ale clubului, unde sperăm să trezim interesul cât mai multor participanți.

Dr.Florin Sabou


Partnerschaft zwischen DWNT und Clinica Ofta Medical Clinic »

« Leitartikel des neuen DWNT Vorstandvorsitzender, Florin Sabou

< News-Archiv