skip to content

Clubul Oamenilor de Afaceri
de Limba Germana din Transilvania de Nord

Deutschsprachiger Wirtschaftsclub Nordtransilvanien

BERLIN MIXTAPE (RO)

3. März 2021

TINERI ARTIȘTI AI SCENEI MUZICALE ROMÂNEȘTI REINTERPRETEAZĂ SOUND-UL BERLINULUI

Capitala Germaniei, orașul Berlin, a influențat de-a lungul timpului cultura muzicală din întreaga lume. De la stilul clasic sau pop, până la hip-hop sau techno – Berlinul a găzduit și a inspirat pionieri ai diferitelor genuri muzicale, printre aceștia numărându-se Marlene Dietrich, Rammstein, David Bowie sau Nick Cave.

La începutul anului 2021 Centrul Cultural German din Cluj a inițiat proiectul „Berlin Mixtape" care marchează cultura muzicală diversă a Berlinului și care aduce în prim plan câteva voci tinere de pe scena muzicală independentă din România. Împreună cu studioul de muzică Cirkular din Cluj și revista de cultură LOLA din Berlin, artiștii români au fost invitați să reinterpreteze, în stilul propriu, câte un cântec compus la Berlin.

Piesele au fost selectate de echipa revistei LOLA, bună cunoscătoare a spiritului muzical al capitalei de pe Spree. Compilația reflectă energic aspirația spre diversitate precum și tendința de a ieși din tiparele mainstream-ului, atât de specifice Berlinului. Printre melodiile reinterpretate de artiștii români se numără „Sound and Vision" din „Trilogia Berlinului" semnată de David Bowie, „Bad Kingdom" de la Moderat și piesa „Moby Dick "de la trupa de garage-rock Gurr.

Echipa studioului de muzică Cirkular a îndrumat pe tot parcursul proiectului artiștii și artistele din România. Chiar dacă sunt tinere talente, atenția mass-mediei românești a fost deja acaparată de unii dintre aceștia. Geo Aghinea, spre exemplu, a devenit celebru în urma participării la emisiunea „Vocea României" în 2019 unde a cucerit atât publicul cât și antrenorii. Adame Wolf, artistă indie din Sibiu, a reușit să transforme unul dintre videoclipurile ei într-un hit viral pe YouTube. Teodora Rețegan este cunoscută ca fiind vocea trupei clujene art-pop Zimbru, recunoscută și la nivel internațional. De asemenea, s-au alăturat proiectului Alone at Parties, Sofia Zadar și surorile de la trupa Pria. De înregistrarea părților instrumentale și aranjamentul muzical s-a ocupat Andrei Bobiș, membru fondator al trupei Zimbru și unul dintre proprietarii studioului Cirkular.

Cover-urile au fost făcute public sub forma unui video pe Facebook, la mijlocul lunii februarie. Acest format de concert online a fost și este în continuare accesibil unui public larg, internațional, creând o punte de legătură între Cluj și Berlin. Proiectul este un exemplu sugestiv pentru activitatea Centrului Cultural German, care urmărește întotdeauna un schimb cultural pe picior de egalitate și promovează astfel înțelegerea reciprocă între germani și români.

„Berlin Mixtape" cuprinde șase melodii cu ritmuri între synthwave și art-pop, combinând o atmosferă retro cu unele dintre cele mai interesante voci tinere din muzica românească. Videoclipul cover-urilor poate fi vizionat aici: www.youtube.com/watch?v=G3mctiptsLY


O modalitate eficientă de branding pentru companii »

« BERLIN MIXTAPE

< News-Archiv