skip to content

Clubul Oamenilor de Afaceri
de Limba Germana din Transilvania de Nord

Deutschsprachiger Wirtschaftsclub Nordtransilvanien

BITTER THINGS

17. Mai 2021

DESPRE MIGRAȚIA FORȚEI DE MUNCĂ ȘI EFECTELE ASUPRA FAMILIILOR

Fenomenul migrației forței de muncă este răspândit la nivel internațional și afectează, de asemenea, un număr mare de persoane din România care pleacă în străinătate cu speranța unor salarii mai bune, îndreptându-se adesea înspre Europa de Vest. Majoritatea acestor oameni se confruntă cu o tensiune constantă, viața lor fiind împărțită între nevoia unor salarii mai mari și sacrificiile personale care îi aduc pe membrii aceleiași familii în situația de a trăi separat, în țări diferite.
În mod special copiii sunt cei mai afectați de aceste modele familiale transnaționale generate de migrația forței de muncă - adesea aceștia rămân cu un singur părinte sau cu bunicii lor. Cadourile și transferurile de bani înlocuiesc timpul petrecut împreună și mulți dintre acești copii prezintă ulterior traume, probleme de atașament sau o imagine de sine negativă. Pe de altă parte, mulți dintre ei apreciază sacrificiile pe care le fac părinții și se bucură de oportunitatea de a avea acces la o educație mai bună.

Expoziția „Lucruri care dor. Povești și Amintiri ale unor Familii Transnaționale" este dedicată acestui subiect mult prea puțin dezbătut. Conceptul expoziției își are originea într-un amplu proiect de cercetare în cadrul căruia au fost intervievate numeroase mame și copii din Germania, Turcia, România și Grecia. Aceste narațiuni sunt completate de obiecte care au o semnificație deosebită pentru fiecare familie în parte și reprezintă dimensiunea materială a familiilor transnaționale, în care proprietatea devine adesea un substitut pentru apropiere.

Accentul este pus pe două epoci: valul muncitorilor oaspeți din Germania anilor 1960 și '70 și perioada actuală, caracterizată prin migrația forței de muncă în interiorul Uniunii Europene. Cererea mare de asistenți medicali din ultimii ani a dus la o creștere a numărului de femei, printre care mame, nevoite să migreze pentru un loc de muncă, lăsând în urmă, în țara natală, copiii în grija rudelor (fenomen cunoscut sub numele de „Global Care Chain"). Scopul expoziției este de a impulsiona discursul public și de a atrage atenția asupra acestui subiect acut.

În spatele expoziției „Lucruri care dor" se află Malve Lippmann și Can Sungu, fondatorii spațiului cultural din Berlin bi'bak (în turcă „aruncă o privire"), care implementează proiecte la intersecția dintre artă, știință și comunitate. Subiectele abordate de bi'bak variază de la narațiuni transnaționale despre migrație până la mobilitate globală, întotdeauna privite dintr-o perspectivă complexă care include estetica.

Centrul Cultural German din Cluj-Napoca prezintă „Lucruri care dor" în Muzeul Etnografic al Transilvaniei în perioada 6 mai - 5 iunie 2021. Informații suplimentare despre expoziție pot fi găsite aici: tinyurl.com/bitter-things-ro


BITTER THINGS »

« Kurzarbeit: Regelungen erheblich verbessert

< News-Archiv